-- Vezi STANDARDE ÎNCĂLȚĂMINTE PROTECȚIE --

Încălțămintea de protecție

Încălțămintea de protecție este esențială pentru a evita posibilele pericole de la locul de muncă. uvex acordă o mare importanță confortului purtătorului prin construcția pantofului de siguranță asigurând eficiență împotriva pericolelor chimice și mecanice.

În funcție de tipul de încălțăminte, sunt disponibile diferite bombee (1), care îndeplinesc cerințe minime diferite. Bombeul încălțămintei de protecție trebuie să reziste la o intensitate de încercare de 200 J, la o intensitate de cădere și presiune static de 15 kN. Un total de 100 J sau 10 kN sunt obligatorii pentru încălțămintea de protecție. Bombeele din compozit sunt mai ușoare decît cele din metal, permițând astfel fabricarea unui pantof de protecție total fără metal.

Materialul superior (2) folosit este de diferite tipuri : piele netedă, piele năbuc, divizată. Textilele și materiale sintetice sunt de asemenea utilizate. Caracterictici diferite determină utilizarea materialelor respective pentru diferite aplicații, incluzând respirabilitate, antiderapare, permeabilitate la apă, greutate, rezistență la foc și curățare, preț, risc de alergie, conductivitate termică.
Căptușeala pantofului (3) îndeplinește sarcini importante, precum garantarea respirabilității, permeabilitate și absorbția vaporilor de apă, controlul climatizării și capacitatea de uscare rapidă, precum și un nivel ridicat de rezistență la abraziune și frecare. Pentru aceasta sunt folosite materiale textile, piele, textile și membrane termoreglabile.

Protecția gleznei (4) este protejată de materiale precum carton, piele lipită, folie termoplastică sau cauciuc thermoplastic. Este facilitată astfel o potrivire care asigură protecție împotriva răsucirii gleznei purtătorului.

Zona gulerului și a limbii (5) sunt ușor amoritzate pentru a ajuta la distribuirea uniformă a presiunii generate de sistemul de șnururi și la îmbunătațirea confortului purtătorului.

Secțiunea transversală a încălțămintei reprezintă sistemul de șnururi elastice (6). Rapid și ușor de fixat, cu flexibilitate ridicată pe toată perioada purtării pantofului ușurînd astfel presiunea. Șireturile textile sunt de asemenea comune în încălțămintea de siguranță.

Branțul detașabil (7) regăsit deasupra branțului pantofului asigură o absorbție suplimentară a șocului în zona călcâiului, a părții frontale a piciorului precum și o susținere a arcului piciorului Branțul detașabil este respirabil, cu o structură plăcută, neiritantă, cu uscare rapidă. Pentru fabricarea lui se folosesc diferite materiale precum spuma și materialele nețesute.

Branțul (8) formează o conexiune între arbore și talpă. Se pot folosi fibre de celuloză, fibre sau materiale nețesute. Funcția principală a branțului este de a asigura rezistența la contact în timp. Îndepărtarea umidității permite pantofului uscarea lui rapidă. Excelează prin proprietăți anti-statice consistente.

Talpa exterioară (9) este realizată din poliuretan (PUR), poliuretan termoplastic (TPR) și cauciuc nitrilic. Aceste materiale pot fi diferențiate în funcție de caracteristicile lor. uvex folosește PUR  în talpa interioară injectându-se direct pe arbore într-un proces special. Diferențele dintre cauciuc și PUR sunt proprietăți de rezistență la căldură și chimică, tălpile de cauciuc oferind o mai mare rezistență în aceste domenii. La gama de pantofi uvex 1 alte caracterictici precum realizarea tălpii din spumă PUR, amelioreză absorbția șocurilor, deoarece este mai ușoară decât cauciucul și chiar compact PUR.

Spuma PUR și TPU sunt mai rezistente al abraziune, pielea (armată cu carbon), are un grad mai mare de rezistență la căldură.

Secțiunea mediană (10) este concepută pentru a asigura stabilitatea la mijlocul piciorului, pentru evitarea uzurii și distrugerea conexiunii. Această zonă de îmbinare a tălpii este prevăzută cu o componentă PUR rezistentă la abraziune și anti-alunecare. Unele modele includ și tălpi de protecție împotriva penetrării.

Membranele rezistente la penetrare se regăsesc în variante textile sau de oțel. Cerințele ți în acest caz trebuie să îndeplinească condiții precum rezistența la penetrarea uni cui de test cu un diametru de 4.5 mm sub o forță specifică de 1,1 kN. Aceste inserții sunt plasate între branț și talpa exterioară. O inserție textilă rezistentă la penetrare înlocuiește de obicei branțul existent.

Inserțiile de oțel sunt fabricate în dimensiuni standard, nefiind adaptate în mod special modelelor individuale de încălțăminte, astfel unele zone din marginile branțului pot rămâne neprotejate. Inserția textilă înlocuieste branțul, astfel că piciorul este protejat. Este, astfel mai ușoară, mai flexibilă și previne punțile reci dintre podea și talpa. Inserția de oțel are avantajul de a fi mai rezistent. Oțelul este materialul de alegere în domeniul construcțiilo, unde pericolul este relative mai ridicat.

Scuffcap-ul joacă un rol extrem de important, protejând materialul exterior ale bombeului. Prin acesta se reduce uzura materialului și se prelungește durata de viață a încălțămintei.

Construcția tălpii poate influența parametrii de distribuție a presiunii, forma afectează zona în care forța are un impact și astfel și distribuția de presiune. Elemente de susținere sau de ghidare suplimentare sunt de obicei integrate în structura tălpii. Talpa ergonomică (uvex 1) are o stabilitate optimizată, caneluri flexibile pentru creșterea mișcării și un punct de pivotare pentru a susține rotația piciorului.



Absorbția șocului

Tipul de material și forma tălpii determină nivelul de absorbție a șocurilor și se aplică cu materiale diferite. Un nivel mai mare de absorbție a șocurilor se realizează prin materiale cu densitate mai mică și un  umăr mai mare de straturi de tălpi. Fără aceste materiale suplimentare absorbția șocurilor este absorbită de corp. Nivelul de absorbție este mărit prin ajustarea articulațiilor. Cu cât este mai mare absorbția șocurilor în pantof, cu atât sunt mai mici cerințele energetice ale mușchilor unui individ pentru a procesa forțelor corespunzătoare.

Arborele încălțămintei de protecție cu structura și materialul lui are un impact major asupra confortului purtătorului. Potrivirea, respirabilitatea și elementele de susținere sunt critice. Materialele respirabile sunt folosite pentru a crea un climat optim în interiorul pantofului. Scopul este eliminarea umezelii care vine de la piciori de a asigura o bună circulație a aerului. Acest lucru trebuie să aibă loc în toate straturile arborelui. Modalitățile de prevenire a punctelor de frecare și presiune include integrarea unei limbi sau a unui guler căptușit în pantof, astfel încât să nu existe margini dure sau tranziții dificile.  
 


Diferența dintre ESD și antistatic


Ambii termeni se referă la rezistența de contact. Încălțămintea de protecție reprezintă punctul de legătură dintre podea și corp. Astfel energia electrostatică și rezistența la contact sunt foarte importante.

Standardul de aplicație pentru încălțămintea de protecție EN ISO 20345, specifică o varietate de cerințe inclusiv pentru proprietățile electrostatice. Definește trei zone, pe baza rezistenței la contact: încălțăminte conductoare, anti-statice și izolate electric.

Pentru ca pantofii să fie etichetați S1, trebuie să se respecte cerințele de bază și cerințele suplimentare pentru anti-statice. Același lucru se aplică tuturor clasificărilor de siguranță ulterioare, atât pentru încălțămintea industrială, cât și pentru încălțămintea profesională. Pantofii sunt anti-statici dacă rezistența de contact măsurată este cuprinsă între 100 kiloohm (105 ohm) și 1 gigaohm (109 ohm). Conform standardului dacă rezistența de contact scade sub această valoare, ele sunt considerate conductive, în timp ce o valoare mai mare înseamnă că sunt izolate electric.

Standardul UE prevede că încălțămintea anti-statică ar trebui purtată pentru a preveni acumularea electrostatică și pentru a se asigura că este descărcată eficient. Acest lucru este esențial pentru a elimina riscul de electrocutare de la echipamentele electrice sau de componentele sub tensiune, precum și cel care provoacă aprinderea unor scântei sau vaporii inflamabili. Deci, scopul final este protecția persoanei care poartă încălțămintea de protecție de pericolele legate de acumularea electro-statică.

Acumularea electro-statică și siguranța personală nu sunt singurele considerente importante, fiind necesară și descărcarea controlată pentru protecția componentelor și a echipamentelor. Standardul care se referă  la acestă descărcare – ESD - EN 61340-5-1, protecția dispozitivelor electronice împotriva fenomenelor electrostatice. Domeniul ESD definit în acest standard reprezintă o delimitare a intervalului anti-static indicat în standardul EN ISO 20345 pentru încălțăminte de protecție.

Pragul inferior al rezistenței de contact este de 100 kiloohm, iar pragul superior este de 35 megaohm (3.5 x 107 ohm). Acest lucru înseamnă, prin urmare, că încălțămintea conformă cu ESD este întotdeauna anti-statică. Nu toată încălțămintea ESD este întotdeauna anti-statică, dar nu toată încălțămintea anti-statică este compatibilă cu ESD. Dacă rezistența de contact a pantofului este numai de 1 megaohm, atunci încălțămintea este și anti-statică cât și ESD capabilă.

ESD se referă la îndeplinirea cerințelor privind standardul de protecție a produselor, etichetarea trebuie să fie separate de marcajul CE. În consecință, încălțămintea de siguranță care respectă standardul prezintă un simbol ESD suplimentar galben. În cazul în care pantofii nu prezintă simbolul ESD special, dar sunt etichetați S1, sunt în general anti-statici.

Testarea proprietăților anti-statice ale încălțămintei pentru certificare implică o metodă de testare în condiții de laborator. Încălțămintea trebuie să fie mai întâi condiționată pentru o perioadă de timp definită, atât în atmosferă uscată, cât și în condiții de umiditate. Pantoful este umplut cu o masa totală de 4 kg de bile din oțel inoxidabil, conectate la dispozitivul de măsurare a rezistenței de contact prin intermediul unui cablu de cupru. Pantoful este plasat pe o tablă de cupru ca electrod extern. Tensiunea de testare de 100 V cc este aplicată între placa de cupru și bilele de oțel timp de un minut, în timp ce se înregistrează rezistența de contact a eșantionului de încălțămintei. Aceasta trebuie să depășească 100 kiloohm, dar să fie mai mică sau egală cu 1 gigaohm.
Testarea capacității ESD a încălțămintei este mai dificilă pentru că există o varietate de proceduri de măsurare diferite pentru cele două standard. Pentru EN 61340-5-1, valoarea rezistenței de contact este măsurată pentru sistemul de împământare persoană-pantof. Acest lucru implică faptul că o persoană stă pe un electrod de testare a pantofului conductiv. Rezistența este măsurată atunci când aceasta își așează mâna pe o placă metalică. Dacă rezistenșa de contact măsurată este mai mica de 35 megaohm, încălțămintea este capabilă de ESD. Al doilea standard, EN 61340-4-3 determină rezistența la contact într-un proces de laborator. Obiectul de testare este precondiționat la o temperatură predefinită și umiditate a aerului într-o camera de condiționare.

Standardul distinge între trei clase de climă diferite :

Clasă climatică pentru pre-tratare, condiționare și măsurare

Pretratament

Conditii

Măsurători

1

96 (+10) h
(40 +/- 3) °C
RH < 15 %

96 (+10) h
(23 +/- 2) °C
(12 +/- 3) % RH

(23 +/- 2) °C (12 +/- 3) % RH
2

96 (+10) h (23 +/- 2) °C (25 +/- 3) % RH

(23 +/- 2) °C (25 +/- 3) % RH

3

48 (+5) h (23 +/- 2) °C (50 + 5) % RH

(23 +/- 2) °C (50 +/- 5) % RH

Măsurarea se face odată ce obiectul de testare a fost condiționat. Pantoful este plasat pe o placă din oțel inoxidabil ca primul electrod și un electrod contra este plasat în interiorul pantofului de pe branț. Se aplică apoi greutatea de 12,5 kg (+/- 2.5 kg). Un dispozitiv măsoară rezistența de contact dintre cei doi electrozi. Trebuie să fie mai mica de 100 megaohm pentru certificarea ESD care trebuie acordată pentru clasa respectivă de climă.

Un sistem de fixare multiplă pentru încălțăminte de siguranță înseamnă că, un model de încălțăminte unic este oferit în diferite accesorii de lățime pentru aceeași dimensiune.Modificările se bazează pe măsurarea celei mai late părți a piciorului. Se poate măsura fie circumferința piciorului la îmbinarea de bază a vârfului mare și îmbinarea de bază a vârfului mic, fie alternativ, lățimea piciorului. Acest lucru determină dimensiunea pantofului și lățimea necesară.

Forma individuală a piciorului joacă un rol important în alegerea pantofului de protecție. În funcție de trăsăturile particulare, de lungime și de lățime există mai multe opțiuni pentru încorporarea ergonomiei în încălțămintea de siguranță.

Talpa de cauciuc VIBRAM®

Componenta de cauciuc dezvoltată exclusiv pentru uvex este optimizată pentru aplicații moderat dificile, cu condiții de teren exigente și integrează funcționalități suplimentare față de caracteristicile de bază ale tălpii 2PU/PU.

Rezistența la căldură pentru perioade scurte de timp până la +300 °C (etichetă HRO). Rezistență redusă la tăiere. Rezistență chimică îmbunătățită comparativ cu tălpile PU. Foarte flexibile în frig, izolarea termică (eticheta HI, testată  la +150 °C).

Ajustări ortopedice în conformitate cu regulamentul german DGUV 112-191 și ÖNORM Z1259 din Austria.

Talpa din cauciuc Vibram® nu este lipsită de substanțe care interferează cu agenții de umezire.

Sistem inovator de control al climei, uvex   

Uvex a combinat expertiza în cercetarea și dezvoltarea produselor cu ajutorul materialelor inteligente și a tehnologiilor de procesare, pentru a dezvolta optimizarea climei într-o gamă unică de produse de siguranță.

Branțul climatic oferă piciorului un nivel de absorbție totală a șocurilor, în cazul uvex 1, asigurând confortul în zonele cu solicitare ridicată. Fabricat din materiale absorbante ultra-umede și absorbante de umiditate. Zonele de absorbție a șocului sprijină mișcarea naturală a piciorului. Suprafața este non-iritantă și confortabilă.



Branțul uvex 3D hydroflex® realizat din spumă, este confortabil asigurând în același timp absorbția totală a șocurilor în jurul călcâiului și partea din față. Materiale absorbante și ultra-umede și absorbante de umiditate. Perforat pe suprafața benzii de rulare pentru o mai bună ventilație. Structură non-iritantă și confortabilă a suprafeței. Fabricat conform standardelor tehnologiei uvex climazone.


Tehnologia uvex 

Uvex climazone este un sistem inovativ de control al climei. uvex a îmbinat expertiza în cercetarea și dezvoltarea produselor folosind materiale inteligente și tehnologii de procesare pentru încălțămintea de protecție. Colaborarea cu insitute de renume precum Prüf- und Forschungsinstitut Pirmasens e. V. (Institutul de Cercetare pentru Producția de Încălțăminte), Universitatea de Științe Aplicate Kaiserslauten și Institutele Hohenstein dezvoltă metode și dispozitive de testare care permit o măsurare cuprinzătoare și solidă a caracteristicilor climatice pentru prima dată. Controlul perfect al climei este deosebit de important la încălțămintea de siguranță.

Gama de încălțăminte ortopedică




Tabel Dimensiuni

Numar

Incaltaminte

Lungime

picior

Latime 10

Circum.

Latime 11 (standard)

Circum.

Latime 12

Circum.

Latime 14

Circum.

35
217
216.5
222.5
228.5
240.5
36
225
221
227
233
245
37
232
225.5
231.5
237.5
249.5
38
240
230
236
242
254
39
247
234.5
240.5
246.5
258.5
40
255
239
245
251
263
41
262
243.5
249.5
255.5
267.5
42
270
248
254
260
272
43
277
252.5
258.5
264.5
276.5
44
285
257
263
269
281
45
292

261.5

267.5
273.5
285.5
46
300
266
272
278
290
47
307
270.5
276.5
282.5
294.5
48

315

275
281
287
299
49
322
279.5
285.5
291.5
303.5
50
330
284
290
296
308
51
337
288.5
294.5
300.5
312.5
52
345
293
299
305
317




Detalii Numerotare Articole

Numar articol uvex (cod produs)

Latime
Certificare
Gama de dimensiuni

XXXX.1

XXXX.2

XXXX.3

XXXX.4

10

11 (standard)

12

14

EN ISO 20345:2011

S1 P sau S3

Depinde de model

XXXX.7

XXXX.8

XXXX.9

XXXX.0

10

11 (standard)

12

14

EN ISO 20345:2011

S1 sau S2

Depinde de model