Standardul EN ISO 20345 – definește cerințele de bază și cele suplimentare pentru încălțămintea de protecție pentru uz comercial. Aceasta este destinată protejării purtătorului de lovituri, zdrobire, căderi sau rostogolire, de călcat în obiecte ascuțite, de căldură sau frig, de substanțe fierbinți.

În standard sunt abordate exemple precum gestionarea riscurilor mecanice, a rezistenței la alunecare, a riscurilor termice și a proprietăților ergonomice. Standardele suplimentare referitoare la activitățile individuale, se referă la riscuri legate de încălțăminte cu izolație electrică, protecție împotriva substanțelor chimice, etc.

Cerințele de bază ale EN ISO 20345 includ:

  • Înălțime superioară
  • Zona călcâiului (ghete și cizme)
  • Lungimea minimă, presiunea, rezistența la lovire a capotei degetelor
  • Permeabilitatea la vapori de apă , precum și numărul acestora pe partea superioară
  • Grosimea tălpii și rezistența acesteia la abraziune

Încălțămintea de protecție se împarte în clase de protecție diferite, în funcție de cerințele îndeplinite. Încălțămintea de protecție din clasa de protecție SB îndeplinește cerințele minime în conformitate cu EN ISO 20345. Încălțămintea de protecție cu cerințe suplimentare se încadrează în clase de protecție S1, S2, S3, S5 în funcție de proprietăți.

Principiile de testare pentru toate cerințele de bază și suplimentare sunt specificate în EN ISO 20344.

Marcaj :


Una dintre următoarele cerințe trebuie respectată și etichetată pe pantof :


Cerințele suplimentare pentru aplicații speciale, simboluri corespunzătoare :


  => Îndeplinește cerința specific
=> Cerința poate fi îndeplinită dar nu e stipulată

Rezistența la penetrare

De reținut ca rezistența la penetrare a încălțămintei de protecție a fost măsurată în laborator folosind o unghie trunchiată cu diametrul de 4.5 mm și o forță de 1.100 N. Forțele superioare sau diametrele mai mici vor crește riscul de penetrare. În aceste cazuri se iau în considerare măsuri preventive alternative.

Două tipuri generice de insert rezistent la penetrare sunt disponibile în încălțămintea PPE, metalice și nemetalice. Ambele tipuri îndeplinesc cerințele minime pentru rezistența la penetrare a standardului marcat pe această încălțăminte.

Insertul metalic este mai puțin afectat de forma obiectului (diametru, geometria, claritatea obiectului ascuțit), dar datorită limitărilor de cizelare nu acoperă întreaga zonă inferioară a încălțămintei.

Insertul nemetalic poate fi mai ușor, mai flexibil, poate oferi o suprafață de acoperire mai mare n comparație cu metalul, dar rezistența la penetrare poate varia mai mult, în funcție de forma obiectului/pericolului ascuțit.