Lansarea noului standard EN ISO 20345:2022 pentru încălțămintea de protecție care a avut loc în martie 2023 introduce specificații de siguranță îmbunătățite pentru încălțămintea profesională. Pentru producători, capacitatea de a continua producția conform certificatelor EN ISO 20345:2011 valabile până la 11 noiembrie 2024 oferă o perioadă de tranziție. După această dată este important de reținut că toate certificatele existente vor expira la data desemnată, moment în care încălțămintea de protecție trebuie să fie re-testată și certificată conform cerințelor actualizate ale EN ISO 20345:2022.

Această perioadă de tranziție, care se extinde până la cinci ani, permite o integrare treptată a noului standard. Prin urmare, clienții se pot aștepta să întâlnească încălțăminte de siguranță certificată fie conform standardului 2011, fie 2022, până în noiembrie 2029. Cele mai multe dintre cerințele de bază sunt aceleași pentru EN ISO 20345:2011 și EN ISO 20345:2022:

Cu toate acestea, EN ISO 20345:2022 include câteva modificări cheie pentru a ajuta profesioniștii în sănătate și siguranță să se asigure că achiziționează produsele de care au nevoie.

Cerințe minime pentru bombeul pantofilor:

  • Test de cădere la 200 jouli de energie de testare (20 kg de la o înălțime de aproximativ un metru);
  • Test de presiune statică la 15 kilonewtoni (aproximativ 1.500 kg de presiune);
  • Lungimea interioară în funcție de mărimea pantofului (de exemplu 39 mm în mărimile 41-42);
  • Rezistență la coroziune pentru vârfuri din oțel, test de comportament pentru capete nemetalice atunci când sunt expuse la căldură și substanțe chimice; rezistența, non-toxicitatea și proprietățile materialelor utilizate în talpă și căptușeală; înălțimea, ergonomia și confortul pantofului.

Rezistență la alunecare

Cea mai semnificativă schimbare este că rezistența la alunecare a fost adăugată ca o cerință de bază pentru toate clasele de încălțăminte de siguranță. Conform standardului din 2011, încălțămintea era marcată „SRA” dacă trecea un test de rezistență la alunecare pe plăci ceramice cu o soluție de lauril sulfat de sodiu. În mod similar, încălțămintea marcată cu „SRB” a trecut un test pe suprafețe de oțel cu glicerol. Pantofii sau cizmele care au excelat la ambele teste au primit denumirea „SRC”. Toate testele (SRA, SRB și SRC) au evaluat rezistența la alunecare în două moduri: alunecarea călcâiului și mersul pe suprafață plană.

Conform EN ISO 20345:2022, marcajele „SRA”, „SRB” și „SRC” nu mai sunt utilizate. În schimb, toți pantofii de siguranță adecvați trebuie să demonstreze rezistența de bază la alunecare trecând printr-un test similar cu certificarea anterioară SRA pe plăci ceramice. Încălțămintea de siguranță poate fi marcată „SR” dacă trec și testul de alunecare pe plăci ceramice cu glicerol. Prin urmare, produsele cu acest marcaj le înlocuiesc pe cele care au avut o certificare „SRC” conform standardului 2011.

Procedura de testare a rezistenței la alunecare a fost de asemenea îmbunătățită. Anterior, rezistența la alunecare putea fi verificată pe orice parte a tălpii. Acum, trebuie testată special pe călcâi (zona de lovire a călcâiului) și la degetele de la picioare (punctul de împingere), cele două puncte critice de contact unde există un contact minim cu solul. Aceste zone joacă un rol crucial în suportarea greutății, distribuție, stabilitate și mecanica generală a mersului. Dacă testul de rezistență la alunecare nu poate fi efectuat, cum ar fi la încălțămintea cu vârfuri metalice, se folosește simbolul „Ø”.

Există acum 18 cerințe suplimentare potențiale care sunt după cum urmează:

Codes and requirement for special applications

Codurile și cerințele pentru aplicații speciale

Symbol Requirement
1 PL Perforation resistance non-metallic insert tested with a 4.5 mm test nail
2 PS Perforation resistance non-metallic insert tested with a 3.0 mm test nail
3 P Perforation resistance (metal insert)
4 C Partly conductive footwear
5 A Anti-static footwear
6 HI Heat insulation of the sole complex
7 CI Cold insulation of the sole complex
8 E Energy absorption of the seat region
9 WR Water resistance
10 M Metatarsal protection
11 AN Ankle protection
12 CR Cut resistance of the upper part of the shoe
13 SC Abrasion resistance of optional overcaps
14 SR Slip resistance on ceramic tile floors with glycerol
15 WPA Water penetration and absorption
16 HRO Heat resistance of the outsole
17 FO Fuel resistance and oil resistance
18 LG Outsoles provide hold on ladders

Schimbări cheie:

  • Rezistența la perforare: Conform vechiului standard, toți pantofii sau cizmele de siguranță care ofereau protecție împotriva pătrunderii unghiilor aveau marcajul „P”. Conform noului standard, „P” este folosit pentru tălpile metalice care au fost testate cu un cui de 45 mm. Pantofii cu tălpi nemetalice sunt marcați fie cu „PL” dacă sunt testați cu un cui de 45 mm, fie cu „PS” dacă sunt testați cu un cui de 3 mm. Deoarece cuiele cu diametrul mai mic oferă o presiune mai mare, „PS” oferă un nivel mai ridicat de protecție.


  • Prindere scară: Talpa exterioară a tuturor încălțămintei de siguranță trebuie să aibă un profil transversal cu o înălțime de cel puțin 15 mm în zona gleznelor pentru a oferi o aderență adecvată pe scări. Anterior, aceasta era inclusă în standardul pentru încălțămintea destinată pompierilor. Acum acesta a fost copiat pentru un test suplimentar independent pentru toți pantofii sau cizmele de siguranță și este semnalat cu un marcaj „LG”.


  • Rezistența la ulei și benzină: standardul anterior impunea ca toată încălțămintea de siguranță, altele decât cele cu toc deschis (SB), să ofere rezistență la păcură. Noul standard include rezistența la hidrocarburi – indicată printr-un marcaj „FO” – ca test suplimentar pentru mediile în care sunt prezente pericole precum uleiul și benzina.


  • Protecție suplimentară: un marcaj „SC” poate fi utilizat dacă un capac superior nu dezvoltă găuri pe întreaga sa grosime atunci când este supus unui test de abraziune Martindale de 8.000 de cicluri.


  • Rezistența la apă: standardul EN ISO 20345:2011 a prezentat marcaje „WRU” pentru pantofi/cizme cu „fețe rezistente la apă”. Totuși, acest lucru nu a indicat că încălțămintea era impermeabilă așa cum sunt cerințele de testare că nu este permisă o pătrundere a apei mai mare de 3 cm2. Acest lucru se datorează faptului că numai partea superioară în sine a fost testată pentru a obține certificarea WRU; când partea superioară este inclusă într-un pantof, pantoful în ansamblu își poate pierde capacitatea de respingere a apei deoarece apa pătrunde în cusături.

Conform noului standard 2022, WRU a fost înlocuit cu WPA. „WPA” indică acum că încălțămintea poate permite o anumită „penetrare și absorbție a apei”. Încălțămintea WPA oferă o oarecare respirabilitate și poate fi folosită în condiții de lucru care nu necesită scufundarea picioarelor în apă.

De asemenea, conform noului standard 2022, marcajul „WR” (rezistent la apă) este același test pentru penetrarea apei care este folosit în timpul testului din 2011, dar rezultatul diferă. Pentru a fi marcat ca „WR”, standardul din 2022 prevede că nu va fi detectată pătrunderea apei în interiorul încălțămintei, unde ca mai sus testul din 2011 permite ca 3 cm cub de apă să pătrundă în încălțăminte și prin urmare noul standard WR este mai strict. Pentru a ajuta la echivalarea unui standard cu altul, un model anterior S2 cu WR a devenit acum un S6, iar un model anterior S3 cu WR a devenit un S7.

Deseori se folosește o membrană pentru a realiza acest lucru, totuși încălțămintea fără membrană ar putea trece testul de rezistență la apă, dar cusăturile ar trebui să fie foarte etanșe. Testul în sine este denumit „rezistență la apă” și nu impermeabil, un termen folosit adesea de purtători. Termenul „impermeabil” ar insinua că încălțămintea nu ar permite niciodată pătrunderea apei, ceea ce în timp nu poate fi garantat de niciun producător din cauza utilizării, uzurii, inclusiv prin limba și cusăturile încălțămintei, în funcție de adâncimea de scufundare a apei.


Conform standardului din 2011, nivelurile de protecție au fost împărțite în șase clase: SB, S1, S2, S3, S4 și S5. Conform noului standard, există acum opt clase principale de protecție: SB, S1, S2, S3, S4, S5, S6 și S7.

Pe lângă asigurarea rezistenței de bază la alunecare în fiecare pantof/cizmă de siguranță, noua certificare de prindere a scării va fi de o importanță vitală pentru mulți lucrători. Căderile de la înălțime sunt printre cele mai frecvente cauze de răni și decese. Noile marcaje „LG” oferă lucrătorilor siguranța că încălțămintea lor a trecut teste specifice pentru a se asigura că tălpile exterioare asigură prinderea scărilor.

Noile coduri de rezistență la perforare precizează de asemenea în mod explicit dacă tălpile sunt metalice sau nemetalice, ceea ce oferă cumpărătorilor o mai mare claritate cu privire la selecția produselor.

Acum există distincții în standarde și între vârfurile metalice sau nemetalice. De exemplu, lățimea flanșei pentru vârfurile metalice trebuie să fie sub 12 mm, iar pentru vârfurile nemetalice trebuie să fie de 15 mm. Aceste distincții vor însemna că dacă un cumpărător cumpără același produs din mai multe fabrici, nu mai riscă să primească unele cu vârfuri metalice și altele cu vârfuri compozite.

EN ISO 20345:2022:


Notă: Pantofii S1, S2, S3, S6 și S7 sunt fabricați din piele și alte materiale (clasa 1). Pantofii S4 și S5 sunt din cauciuc sau din polimeri (clasa 2). Pantofii SB – care permit un toc deschis – pot fi fie clasa 1, fie clasa 2.

Pe lângă asigurarea rezistenței de bază la alunecare în fiecare pantof/cizmă de siguranță, noua certificare de prindere a scării va fi de o importanță vitală pentru mulți lucrători. Căderile de la înălțime sunt printre cele mai frecvente cauze de răni și decese. Noile marcaje „LG” oferă lucrătorilor siguranța că încălțămintea lor a trecut teste specifice pentru a se asigura că tălpile exterioare asigură prinderea scărilor.

Noile coduri de rezistență la perforare precizează de asemenea în mod explicit dacă tălpile sunt metalice sau nemetalice, ceea ce oferă cumpărătorilor o mai mare claritate cu privire la selecția produselor.

Acum există distincții în standarde și între vârfurile metalice sau nemetalice. De exemplu, lățimea flanșei pentru vârfurile metalice trebuie să fie sub 12 mm, iar pentru vârfurile nemetalice trebuie să fie de 15 mm. Aceste distincții vor însemna că dacă un cumpărător cumpără același produs din mai multe fabrici, nu mai riscă să primească unele cu vârfuri metalice și altele cu vârfuri compozite.